31 juli 2017

usutu-virus


"Na de uitbraak van het usutu-virus onder vogels vorig jaar, wijzen alle signalen erop dat er zich momenteel een nieuwe uitbraak aftekent. We willen alle gebruikers van waarnemingen.be oproepen om mee verhoogde sterfte in kaart te brengen. Het gaat dan om slachtoffers die ofwel de symptomen vertonen of dode vogels die zonder aanwijsbare reden stierven, vaak op gekke, erg zichtbare plaatsen. De Merel is de meest gevoelige soort voor dit virus, dat wordt overgedragen door steekmuggen." (Bericht Natuurpunt)

Ook hier is er treurnis. Vandaag vond ik de derde dode merel in de tuin (foto boven) en dit op enkele weken tijd. Deze morgen zat dit mannetje nog aan de zwemvijver, duidelijk niet op zijn kilo. 4 uur later was hij dood en lag hij op een van de tuinpaden. Ik heb hem met de spade opgeschept en ergens begraven. De drie dode merels voerde ik in op waarnemingen.be . Quasi zeker gaat het om het usutu-virus. Er schijnt niks aan te doen zijn. Ecologisch, biologisch, permacultuur, voorbijgestreefd, .... het maakt geen verschil. De boosdoeners zijn steekmuggen en die vliegen overal. Jammer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.